Bir arkadaşıma Zeitgeist Addendum filmini önermiştim. Daha sonra görüştüğümüzde, film üzerinden konuşurken konu önce Persepolis’e oradan da Beşir’le Vals’e geldi. Ben daha önce bu anismasyon belgeseli izlememiştim. Izmir – Istanbulda toplam 6 tane D&R mağazası gezdikten sonra 4,99 TL’ye Beyoğlu – D&R’da bu animasyon filmi buldum.
2008 yapımı Ari Folman’ın yönettiği bu animasyon film 1982 yılında Israil’in Lübnan’da yapmış olduğu operasyonları konu alıyor. Genel olarak Anti-Militarist yapıyı savunan filmde bir askerin bu operasyonlara katıldıktan sonra normal hayatında geçmişinden kurtulamamasının hikayesi anlatılıyor. Filmde askerin yaşadığı bunalım ve anıların çarpıcılığı çok iyi anlatılmış. Sürekli olarak asker arkadaşlarını arayarak ve onlardan geçmişi anlatmalarını isteyerek sonunda geçmişe dair genel resmi kafasında oluşturan Ari bu geçmişi ile yüzleşir. Falanjist denen Hristiyan ordusunun yapmış olduğu katliama bilmeden izin verdiğini öğrenmesi ile iyice kendini kötü hisseder.
Filmde benim dikkatimi çeken bir başka konu, askerin bir psikolog ile görüşmesinde geçmişine dair bu kadar önemli bazı konuları nasıl hatırlayamadığını sorması ve bunun üzerine psikoloğun yaptığı açıklamadır. Psikolog insanların geçmişine dair bazı konularda, kişinin kendisi o konunun içerisinde olmasına rağmen sanki dışarısındaymış gibi davranması sonucu hafızasına birebir anıların kazınmaması gibi bir durumun olduğunu anlatıyor.
6 Haziran 1982 yılında gerçekleşmiş bu operasyonun detaylarını biraz araştırdım. Abu Nidal örgütünün Israil’in Ingilteredeki büyük elçisine (Shlomo Argov) bir saldırı düzenleme teşebbüsü üzerine yapıldığı açıklanmış.
Filmin sonunda gerçek görüntülerin verilmesi animasyonu vurucu yapan detaylardan sadece bir tanesi. Savaşın aslında ne kadar anlamsız ve sonuçlarının ne kadar acımasız olduğunu bir daha bizlere hatırlatan bu animasyon filmi izlemenizi tavsiye ederim.