Daha önce Malcolm Gladwell’in iki tane kitabını okumuştum. Özellikle Outliers kitabı en sevdiğim kitaplarından bir tanesidir. Daha sonra okuduğum Davut ve Golyat kitabı yine görece olarak fena değildi. Tipping Point (Kıvılcım Anı) kitabıda benim için fena değil kategorisine giren kitaplardan bir tanesi oldu.
Kitabın teması aslında çok basit. Yazar, bir salgın’ın nasıl yaratıldığı ve bu salgının yaratılmasında yer alan kişilerin yer aldığı rolleri anlatmış.
Kitap öncelikle altı adım teoremi adında bir teoremden bahsediyor. Herkesin aslında herkese en fazla altı kişi uzaklığında olduğundan aslında ulaşılması zor olan kişilere olan mesafenin aslında o kadar uzak olmadığını anlatıyor. Buradaki kritik nokta bu altı adımdaki her adımın eşit olmaması! Bu enteresan bir nokta çünkü yazarın araştırmalarına göre aslında bu altı adımdaki son iki adım neredeyse herkeste aynı. Yani aslında bu sonlarda yer alan network adamlarına ulaşmak işin kritik noktası ve aslında herkes herkese altı adımda değil üç veya dört adım uzaklıkta demek.
Bir kıvılcım yaratmada yer alan kişilerin çeşitlerinden bahseden yazar, bu kişileri üç ana grupta toparlamış. Birleştiriciler, Erbaplar ve Satıcılar. Birleştiriciler bizim çok yakından bildiğimiz network insanları, yani herkesi tanıyan her yerde bir parmağı olan insanlar. Farklı niş tecrübeleri olan, geçmişlerindeki işleri sürekli olarak tekrarlamak yerine yeni tecrübeler edinebilmiş insanlar. Erbaplar da neredeyse her konu üzerinden yararlı bilgi sahibi olan kişilerdir. Üçüncü tür kişiler ise belirli bir fikri ikna etme kabiliyeti ve inanırlığı yüksek olan kişilerdir. Bu üç özelliğin birleştiği karakterler bir salgın yaratmada oldukça etkili kişilerdir.
Kitap genel olarak bir salgın yaratmak isteyen kişilere (bu marka yaratmaktan belirli bir haberi/konuyu yaymak olabilir) bu işin ana teması olan yayılmasının nasıl bir yolculuktan geçtiğini anlatıyor. Eğer bir marka yaymak veya bu zincirin nasıl işlediğine dair biraz bilgi almak isterseniz bu kitabı okuyun.