“İnsanın kurtuluşu kendi elindedir, acı çekme ve özveride bulunma yeteneğine bağlıdır.” – Mahatma Gandhi
Hepimizin yakından tanığı Gandhi’nin kendisinin kaleme aldığı biyografisini geçenlerde okuma fırsatı buldum.
Kitap aslında benim için çok fazla süprizler ile dolu bir biyografi oldu. Gandhi’nin hikayesini bilmeyen birisi olarak ilk başlardaki avukatlık maceralarını okuyunca çok fazla şaşırdığımı söyleyebilirim.
Gandhi (bizlerin bildiği kavram ile Mahatma) hayatına İngiltere’de avukatlık okuyarak başlamış ve daha sonrasında Güney Afrika’daki ırkçılık ile mücadelede öne çıkmış bir toplum lideridir. İnsanlık tarihinde çok önemli bir figür olmasından dolayı Gandhi’nin hikayesi bence okunmayı sonuna kadar hak ediyor.
Kitap Gandhi’nin avukatlık öğrenimi için ingiltereye gitmesi ve daha sonrasında almış olduğu bir kaç ufak davanın anlatımı ile başlıyor. Aslında kitabın beni şaşırtan kısmı burası oldu. Çünkü Gandhi aslında toplum önünde konuşmaktan çok fazla çekinen (bir davada bayılacak duruma gelip davayı kaybetmek durumunda kalacak kadar) bir kişidir. Bu yönünün gelişmesi için çok uzun bir süre geçmesi ve bir çok olay yaşanması gerekecektir. Gandhi’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi haksızlık karşısında sonuna kadar mücadele etme ve kişileri örgütleme yeteneğidir. Kitabın başlarında çok iyi bir hatip olmadığı için yazmış olduğu manifestoları veya savunmaları genelde bir başkalarına okutmakta olduğunu gözlemliyor.
İlerleyen kısımlarda Gandhi’nin mütevazi hayat biçimi, sürekli olarak yapmış olduğu kuruyemiş ve bir kaç meyveden ibaret olan diyetler ele alınıyor. Toplumda bu kadar önemli bir konuma gelmiş bir kişinin bu kadar mütevazi kalmak için mücadele etmesi ve etrafındakileri de aynı şekilde örgütlemeye çalışması gerçekten takdire şayan. Yapmış olduğu diyetler ve bazı geleneksel tıbbi tedaviler konusunda biraz fazla ileri gittiğini düşünüyor olsam da yaptıkları sebebiyle sonuna kadar saygı duyulması gereken bir kişi olduğunu düşünüyorum.
Kitapta aslında bir kişinin dünyayı nasıl değiştirebileceğini güzel bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Gandhi kendi yapmış olduğu diyetler kısmına biraz fazla yer ayırmış olsa da bence bu biyografi gerçekten okunmayı hak ediyor. Kitap biraz uzun olmasına rağmen (600+ sayfa) eğer biyografilerden hoşlanan birisi iseniz bu kitabı sizlere öneririm.
One reply on “Bir Özyaşam (Gandhi)”
Sevgili Avram,
Senin yorumun ile mutlaka okuyacağım.
Çok selamlar ve sevgiler.
Kürşat Pehlivanlı