“İkinci Dünya Savaşının En Önemli Olayları” Netflix’te ikinci dünya savaşında kilometre taşı sayılan olayları derlediği, geçmiş görüntüleri renklendirerek izleyiciye sunan 10 bölümlük bir belgesel-dizisidir.
Belgesel, Blitzkreig bölümü ile başlıyor. Bu bölümde almanların geliştirmiş olduğu “Blitzkreig” savaş taktiği, yani düşmanın üzerine çok hızlı ve ani bir şekilde saldırarak savunma yapmasına olanak sağlamadan düşman hatlarının ele geçirilmesi taktiği, ilk olarak Polonya ve Fransa’ya karşı çok başarılı olmuştur. Almanlar hızla doğu ve batıda yayılmaya başlamıştır.
Fransa’yı hızlı bir biçimde ele geçiren Almanya daha sonrasında İngiltere’yi ele geçirmek için saldırıda bulunmaya başlar. Winston Churchill’in başbakan olduğu dönemde saldırıya geçen Almanlar havadan Luftwaffe adını verdikleri birlikler ile İngiltere’ye saldırı düzenlerler. Ancak gelişmiş savunma sistemleri sayesinde İngilizler Almanya’yı durdurmayı başarır ve topraklarını korurlar.
Bu arada Amerika’ya karşı meşhur Pearl Harbor saldırısını yapan Japonlar, Amerika’yı savaşın içerisine sürükler.
Amerika almış olduğu büyük hasardan sonra Japon’lar Amerika’ya daha büyük bir hasar vermek için Midway adası üzerinden bir saldırı yapmayı planlarlar. Bu arada şans eseri bir amerikalı subay tarafından çözülen Japon iletişim şifresi, Amerikaya savaşın Midway tarafından geleceği bilgisini sağlar. Amerika bu sayede Japon’lara denizde çok ciddi bir hasar verip bu muharebeyi kazanırlar.
Doğu cephesinde Stalin’in kendi adını taşıyan Stalingrad şehrine saldıran Almanya beklemediği bir direniş ile karşılaşır. Sivil halka kesin olarak toprakları terk etmeme emrini ileten Stalin sayesinde Rus’lar şehri bir süre savunurlar. Hava ve tank saldırısını engellemek için düşman askerlerinin bir kaç metre ilerisine kadar gelen Rus halkı inanılmaz ölçüde zaiyat versede Stalingrad’ı savunur. Daha sonrasında Rus ordusu Alman ordusunu iki cepheden kuşatarak Almanları kıstırmayı başarır.
Müttefik güçleri daha sonra Normandiya’ya çıkartma yaparak Almanya’ya karşı kaybedilmiş toprakları almaya başlarlar. Almanya “Bulge Muharebesi” gibi karşı saldırılar ile kayıpları önlemeye çalışsada müttefik güçleri aradaki farkı açar ve savaşı domine etmeye başlar.
Dresden’de 20.000 sivili bombalayan Amerika ve İngiliz kuvvetleri Almanya’yı büyük şehirlerine zararlar vererek durdurabileceklerini düşünürler. Ancak yerel halklarından büyük tepki gören bu bombalama sonrası bu plandan vazgeçilir.
Karadan ilerleyen Amerikalı askerler nazi kamplarını keşfederler ve burada yapılan katliamı dünyaya duyururlar.
En son Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan iki adet atom bombası ile yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan Amerika’ya karşı Japon’lar teslim olur ve savaş sonra erer.
Yaşanan savaşın korkunçluğu ve akıl almaz ölçüde zaiyatın yaşandığı ikinci dünya savaşının sadece 80 yıl önce yaşanmış olması akıllara durgunluk verecek cinsten bir olay. Barbarlığın ve zalimliğin zirve yaptığı, 70-85 milyon arasında sivil ve askerin ölmesine sebep olan bu savaş benzeri bir şey umarım bir daha hiç yaşanmaz.
Bu belgeselden (savaş döneminden) bir kaç çıkarımım oldu,
- Blitzkreig tekniği: Hedefe odaklan, tüm gücünle çalış (saldır) ve başarıya ulaş
- Midway muharebesi: Bir konu hakkında “bilgi” sahibi olmak bazen kuvetten daha önemlidir.
- Stalingrad : Gözünü toptan asla ayırma, sadece tek bir yere odaklanırken yan tarafta gerçekleşen konuları gözden kaçırma.
- Dresden bombalaması: Etik olmayan yollar ile mücadeleyi bitirmeye çalışma
- Ayrıca belgeselde sık sık, kötü haberleri Hitler’e iletemeyen alman generallerden bahsediliyor. Yönetim her zaman iyi, kötü tüm haberlere karşı açık olmalıdır. Saklanan bilgiler yüzünden muharebe kaybedilebilir.
- Yenilikçilik (teknoloji) önemlidir.
- Hız önemlidir.
Ben açıkcası bu belgeselin akışını ve olayları anlatım biçimini çok beğendim, sizlere de mutlaka bu belgesel-diziyi izlemenizi öneririm.