Kategoriler
Kitaplar

Hızlı Çocuklar – Michael Lewis

flboys

Amazon’da 2014 senesinin en çok beğenilen ekonomi kitabı olduğunu gördüğümde bu kitabı almaya karar vermiştim. Türkçe çevirisini idefix’te görünce hemen siparişini verdim. Hani bazen bir kitap okursunuz ve tam benim kalemim bir kitapmış dersiniz ya işte Hızlı Çocuklar’da benim için böyle bir kitap oldu.

Wall Street’te çalışan Brad, hisse almak için emir verdiğinde (örnek olarak 50,00-50,05$’lık bir hisse) bu hisseyi sürekli olarak daha yüksekten aldığını fark eder. Bunu farklı yüzlerce deneme yaparakta teyit ettikten sonra sistemde bir yanlışlık olduğuna kanaat getirir ve işi derinlemesine araştırmaya başlar. Burada çok enteresan bir keşifte bulunur.

Borsa ve diğer tüm bilgisayarlar birbirlerine fiber optik kablolar içerisinde iletilen datalar ile bağlanmıştır. Burada teoride bilginin iletim hızı ışık hızıdır. Ancak gerçek dünyada fiziksel sürtünmeler, direkt bir hattın çekilememesi gibi sorunlar sebebiyle bu hız tam olarak ışık hızına eşit değildir. Bu da sistemde gecikmelerin yaşandığı anlamına gelmektedir. Amerika’da eş zamanlı çalışan kırk farklı borsa olduğunu düşünürsek bunların her birinin eş-zamanlı çalışması için sıfır sürtünmeli bir ortama ihtiyaç vardır.

Ancak bu gerçek hayatta olmaması sebebiyle aradaki tüm iletişimde mutlaka bir gecikme yaşanmaktadır. İşte Brad’ın keşfettiği şey tam olarakta budur. Birisi herhangi bir borsa üzerine alım veya satım işlem emri girdiği zaman kendisinden daha hızlı bir şekilde borsaya bağlı kişiler (aradaki fark milisaniyeler) bu işlemi önceden fark ederek, ya daha ucuz hisseyi alarak emir giren kişiye daha pahalıdan satmakta ya da tam tersini yapmaktadır. Bu akıl almaz işlemi fark eden Brad bu işten broker’lık firmalarının milyonlar kazandığını fark eder. Wall Street’in artık broker’lardan çok programcılara iş verdiğini ve bu hızlanma sayesinde risksiz paraların nasıl kazanıldığını anlar.

Hızlı çocuklar, bu yukarıda anlatılanlardan yola çıkarak Brad’in borsada birer avcı olduğunu düşünen traderların aradaki yavaşlık sebebiyle birer av olduğunu anlatarak kendi hilesiz borsası IEX’i kurma hikayesinin kitabıdır.

Kitap içerisinde ayrıca Sergey adında bir Rus programcının Goldman Sachs’ten ayrıldıktan sonra program kodlarını çalması ile suçlanmasına karşı “Herkesin iş yerinde not aldığı defterler vardır. Bu defterlere şirket ile ilgili tüm gizli şeyler yazılabilir ve daha sonra çalışan firmadan ayrıldığı zaman bu yazıları yanında götürebilir. Bir program kodunu yanında götürmenin bundan farkı nedir ki ?” savunması da bir hayli ilginçtir.

Kısacası Borsa, ekonomi, wall street, teknoloji kavramlarına kendinizi biraz yakın hissediyorsanız bu kitabı mutlaka ama mutlaka okuyun. Ben büyük keyifler okudum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s