Kategoriler
Kitaplar

20’li Yaşlarda İş Hayatı – Irmak Özkaşıkçı Orman

20-li-yaslarda-is-hayati20150603232342“Hayaller 20+ Gerçekler 30+” olmasına rağmen bu kitabı havalimanında uçak beklerken alıp hızlı bir şekilde okudum.

Kitap genel olarak samimi bir dille yazılmış akıcı bir iş hayatına giriş 101 kitabı. Kendim için aslında biraz tekrar niteliğinde de olsa aslında biraz o gençliğin enerjisini bana tekrar hatırlattığı için kitabı sıkılmadan bitirebildim.

20’li yaşlarda iş hayatı bilgi ve tecrübenin çok az olduğu ancak atılan adımların belki de 30’lardakinden çok daha önemli olduğu dönemdir.

Kitap kendini geliştirmenin öneminden, karar almaktan korkmamaktan, network oluşturmaya başlamaktan, istemeyi öğrenmekten, insanları tanımaya kadar bir çok farklı başlıkta yazılardan oluşuyor.

Ben bir şeyler istemekten çekinmeyin kısmını özellikle çok sevdim. Biz Türk halkı olarak genelde maalesef bir şeyler istemeye çekinen bir sistemde yetişiyoruz. Kitapta yazar “İş hayatındaki isteklerle ilgili tek problem, siz onları dile getirmedikçe hiçkimse onların varlığından bahsetmeyecek olmasıdır.” diyor. “Sahip olduğunuzdan daha fazlasını isteyebilmek bir cesaret işidir. Cesur olun ve hep daha fazlasını isteyin.” Bu kuralı aslında hepimiz biliyoruz ama bence bunu genç yaşta uygulamaya başlamak yapılabilecek en iyi şeydir!

Yine altını çizdiğim bir cümle “Zaman geçtikçe sizin için çok önemli olan günlerin başkaları için sıradan olduğunu göreceksiniz.” Kimseye istediğiniz tepkileri istediğiniz zamanda alamadığınız için kızmayın, yer geldiğinde aynı şeyi siz yapacaksınız.

“Dinlemek kadar yeri geldiğinde duymamak da önemlidir. Hele her duyduğunuzu anlatmamak, bazı şeyleri kendinize saklamak; bir kabiliyettir. Bir duyduğunu bir daha unutmamak zeka işidir. Her duyduğunu ise ciddiye almamak akıl.”

Kitaptan bazı altını çizdiğim cümleler,

“bakarız”larla ne kendinizi ne de başkalarını oyalayın.

“Vasatlığın olduğu yerde başarı olmaz, korkup da vasatlığa razı gelmişseniz yenilgiyi en baştan kabul etmişsinizdir.”

“Her gezgin yitirmemiştir yolunu” (kayıp olmaktan ve denemekten korkmayın, sizi nereye götüreceğini bilemezsiniz.)

“Mantıklı insanlar çok başarılı olabilirler ama hayal kuranlardır devir değiştirenler”

Kitap ile ilgili benim tek eleştireceğim nokta kitabın teoriye biraz fazla takılıp kalması, yani yazar kendi tecrübelerini yazdığını iletmiş ancak bence içerikte çok fazla kişisel tecrübe bulunmamakta. Sadece ana başlıklarda 1-2 geçmiş tecrübe ve daha sonrasında bunların teorik açıklaması var.

Eğer hızlıca geçmiş bilgileri gözden geçireyim biraz gençlik enerjisini hatırlayayım derseniz bu kitabın bir özetini okuyun.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s