Mahfi Eğilmez’i aslında daha yakından ekonomiye ilgi duymaya başladığımda keşfetmiştim. Kendime yazılar adlı bloğunda (http://www.mahfiegilmez.com/) ekonomik veriler ile ilgili çok enteresan istatistikler ve bilgiler veren Mahfi Eğilmez’in bu kitabını bu hafta okudum.
Özellikle çok farklı konulara ilgi duyan entelektüel insanlardan çok keyif alırım. Mahfi Eğilmez bu kitabında sadece ekonomi değil, siyaset, tarih, felsefe, hukuk ve Osmanlı gibi birçok farklı konuda daha önce yazdığı yazıları bir araya getirmiş. Kitaptaki yazılar 1-2 sayfa uzunluğunda ve sadece anlatılmak isteneni anlatan teorik bilgilerden uzak yazılmış.
Kitapta İngiltere başbakanına neden “First Lord of Treasury” dendiğinden, Ocak ayı anlamına gelen January kelimesinin nereden geldiğine kadar birçok enteresan bilgiye de rastlamak mümkün. (Bir Roma Tanrısı olan Janus, Roma sikkeleri üzerinde iki yüzü olan bir kabartma olarak yer alır. Yüzlerden biri kentin giriş kapısına, bir diğeri de çıkış kapısına bakar. Böylece kentin güvenlikli bir şekilde kalmasını sağlar. January kelimesi de işte buradan türemiştir. (Ocak ayı bir yandan geçen yıla, bir yandan da gelecek yıla bakmaktadır.)
Genel kanının aksine Faiz’in enflasyonu arttıran değil azaltan bir şey olduğunun anlatılmasından (Faiz arttığı zaman insanların tasarruflarını arttırması bu sebeple daha az harcama yapması ve buradan da fiyatların düşmesine yol açması döngüsü) Türk siyasetinde ve Türk toplumundaki lider bağlılığına kadar birçok konuda yazılara rastlamak mümkün.
Bu yazılar bu arada dünya edebiyatından çok enteresan alıntılar ile de desteklenmiş bir şekilde kaleme alınmış. Mesela Machiavelli’nin Prens adlı kitabında “Fransa’yı ele geçirmek kolaydır. Çünkü kraldan hoşnut olmayan pek çok soylu vardır. Onları kendi yanınıza çekip örgütleyebilirseniz kralı devirip Fransa’yı ele geçirebilirsiniz. Ama Fransa’yı ele geçirdikten sonra elde tutmak zordur. Çünkü sizin yönetiminizi başkası da sizin aleyhinize kullanarak o insanları kendi yanına çekip size karşı örgütleyebilir. Türkiye’yi ele geçirmek zordur. Çünkü Türkler padişahlarına bağlıdırlar. Onları kolay kolay liderleri aleyhine ayartamazsınız. Ama bir kez Türkiye’yi ele geçirdiniz mi onu uzun süre elde tutabilirsiniz. Türkler, lider otoritesine olan bağlılıklarını bu kez sizin otoritenize bağlılık şeklinde göstereceklerdir.” yine kitap içerisinde yer alan alıntılardan bir tanesi.
Kitabı okudukça oldukça objektif, günümüz Türkiye’si, Osmanlı İmparatorluğu, Hititler, Mısır ve Roma dönemlerini kendi dinamikleri içerisinde değerlendiren çeşitlendirilmiş bilgiler ile dolu bölümler ile karşılaşıyorsunuz.
Kitap hem hızlı okunuyor hem de farklı konu başlıklarında keyifli bilgiler sunuyor. Ben bu kitabı çok severek okudum. Size de okumanızı tavsiye ederim.
One reply on “Kendime Yazılar (Mahfi Eğilmez)”
[…] Eğilmez’in daha önce keyif alarak okuduğum Kendime Yazılar (Mahfi Eğilmez) kitabını yazmıştım. Bu hafta Mahfi Eğilmez’in son kitabı Değişim Sürecinde […]