“Diğer işlerle rekabet bugünkü sorununuz değil, yüzleştiğiniz asıl sorun eylemsizlik.”
Genelde girişimcilik ile ilgili kitapları seven birisiyim. Girişimci cesareti, eylemsizliğe karşı gelmek, zorluklarla mücadele edip sonunda başarıya ulaşma hikayeleri beni her zaman etkilemiştir. 100$’lık başlangıç kitabı yine bir girişimcilik kitabı ancak onu diğerlerinden ayıran özelliği bence çok daha ufak bir ölçü ile başlamayı önermesi.
Kitap genel olarak ufak girişimlere odaklanmış gibi gözüküyor olsa da aslında çok farklı bir amaç için yazıldığını düşünüyorum. Bu amaçta girişimciliğin en basit temel aşamalarını kişilerin anlamasıdır. Kitap bir değer yaratmanın önemli olduğunu ancak bu değeri yaratmak kadar onu sunma şeklinizin ve sonraki takip sürecinin de aynı şekilde önemli olduğunu sürekli olarak vurguluyor. Ayrıca sadece sizin tutkunuz olduğu için insanların bir şeye para ödeyeceğinize inanmamanız gerektiğini iletiyor. Her bir tutku bir ihtiyaç ile mutlaka ilişkilendirilmeli ve bu eğer ticarete dönüştürülecekse de işleyen bir sisteminizin olması gerekiyor.
Ayrıca bir fikri uygulamadan önce değerlendirmesini yapmak amacıyla seçilebilecek dört farklı kriter belirlemiş yazar. Bunar Etki, Çaba, Karlılık ve Vizyona uygunluk. Yapmak istediğiniz fikirleri bu dört ana kategori içerisinde puanlayarak sizin vizyonunuza uygun kararı/işi seçmek, kendi yargılarınıza güvenmek ve çok sıkı çalışmak girişimciliğin en temel kuralları.
Yazının başında yazmış olduğum cümle beni en çok etkileyen cümlelerden birisi oldu. (“Diğer işlerle rekabet bugünkü sorununuz değil, yüzleştiğiniz asıl sorun eylemsizlik.”) Kurumsal hayatta herkes en iyisi kendi işini yapacaksın der ancak bu işe girişmek için doğru zaman bir türlü gelmez. Bu kitap doğru zamanın ve doğru sermayenin gelmesini beklemeniz yerine 100$’lık girişimler ile başlayarak yeni bir pencere açmayı denemenizi öneriyor. Eğer 100$ ile girişim yaparak bir şeyler deneyebilmek mümkünse bunu denememek için ne sebebiniz olabilir?
Ben kitabın yazım dilini çok fazla akıcı bulmadım ancak içerik güzel bir şablona oturtulursa girişimciler için faydalı olabilecek iş modelleri ve akış önerileri bulundurduğunu düşünüyorum. Bu kitabın böyle bir özetini okumak faydalı ve yeterli olacaktır. Ancak eğer böyle bir özet bulma şansınız yoksa ve girişim yapmaya niyetliyseniz mutlaka bir kağıt kalem ile yavaş yavaş içeriyi görselleştirerek okuyun derim.