Geçen hafta Faruk Eczacıbaşı tarafından yazılmış KÜY tarafından yayınlanmış “Daha Yeni Başlıyor” adlı kitabı okudum. Kitap, çok akıcı bir dille yazılmış Teknoloji-Sosyoloji kitabı.
Kitap teknoloji ve sosyolojinin hem bugününe hem de geleceğine dair çok enteresan gözlemlerde bulunuyor. Kitapta sürekli olarak yenilenme, üssel düşünme, geleceğe dair tahminleme gibi bir çok konuda vurgulama bulunuyor. Açıkcası Faruk bey’in bu kadar çok teknoloji ile ilgili olduğunu da bu kitap sayesinde öğrendim.
Kitapta anlatılan çok fazla konu var ve açıkcası özetini yapmak çok zor bir iş. Bunun yerine sizlere biraz fikir vermesi açısından kitapta altını çizdiğim bazı cümleleri aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
- Geleceğin dünyası, ortak aklı en iyi kullanabilenlerin başarılı olacağı bir ortam.
- Öğrenim hayatıma başladığım 1960 yılında nufüsü üç milyar olan bir dünyada yaşıyorduk.
- Sürücüsüz arabalar zaman içinde arttıkça altyapıların da akıllanması gerekecek.
- Otomobil endüstrisinin hedefi, arabalardan kaynaklanan kazaları yüzde doksan oranında düşürmek. 2040 yılına kadar kasko piyasasının yüzde 56 oranında düşeceği tahmin ediliyor.
- Liderleri değiştirilen projeler kimliklerini kaybeder veya değişirler. Sonunda hak etmediği cezalar almaktan korkan proje liderlerinin vereceği tavizler, bir projenin başarısızlığının en temel nedenidir.
- Uzun vadeli projelerin en büyük çelişkisi ise yönetim sürelerinin, atanmış yöneticilerin sorumluluk sürelerinden daha uzun olması.
- Ama eğer size sunulan ürün bedelsizse, siz onları için daha değerlisiniz demektir.
- Geleceğe hakim olabilmek, dil bilgisinden ziyade kültür tanımaktan geçecektir.
- Dahası bir süre sonra genç beyinlerin uyum yeteneklerinin bulunduğu rekabet ortamında kıdemli beyinler daha büyük tehlike altında olacak, çünkü kıdemlilerin en büyük avantajı olan deneyimin geçerlilik süresi, teknolojik gelişmeler nedeniyle gittikçe kısalıyor.
- En fazla on yıllık bir süre içinde kod yazma, veri analizi, sistem temelli düşünce gibi derslerin orta öğretim müfredatı içinde yer alması gerekiyor.
- Bu cihazlarla yaptığımız işler arasında doğrudan “telefonda konuşmak” mesaj yazmak, müzik dinlemek, fotoğraf çekmek ve internete bakmaktan sonra beşinci sıraya gerilemiş durumda. 15 yıl önce dükkanlarda satılan bir çok ürün sunulan bir çok hizmet bugün akıllı telefonlarda yazılım olarak bulunuyor.
Daha bunun gibi çok sayıda cümlenin altını çizdim, eğer biraz teknoloji ve sosyoloji merakınız varsa bu kitabı okumanızı öneririm.