Kategoriler
Kitaplar

Değişim Sürecinde Türkiye (Mahfi Eğilmez)

“Bir ekonomi, üretimin biçimini değiştiren devrimlerin dışında kaldığında geriye düşmeye başlıyor.”

Mahfi Eğilmez’in daha önce keyif alarak okuduğum Kendime Yazılar (Mahfi Eğilmez) kitabını yazmıştım. Bu hafta Mahfi Eğilmez’in son kitabı Değişim Sürecinde Türkiye’yi okudum. Kitap anlatım dili olarak yine Mahfi Eğilmez’in nefis akıcı anlatımı ile gerçekten bir güzel bir kitap olmuş.

Kitap yirminci yüzyıl öncesi Avrupa’nın ekonomik durumunun bir özeti ile başlıyor. Bu bölüm içerisinde otomasyon ve dijital devrimin ülke GSYH’lerine ne kadar etki yaptığını, Avrupa’nın bu süreci ne kadar iyi kullandığını ve vatandaşlarının refah seviyesini nasıl arttırdığını gözlemliyoruz.

Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu dönemi, yıkılışı ve sonrası Türkiye’nin durumu da bir o kadar öğrenilmesi gereken bilgiler ile dolu. Düyun-u Umumiye ile ülkenin gelir kaynaklarının başka ülkelere verilmesi, 1954’e kadar maalesef ödemek zorunda kaldığımız çok yüklü borçların alınması gibi bir çok bilgi rakamlar ile desteklenerek kitap içerisinde yer alıyor. Kitap en son olarak Türkiye’nin güncel durumu ve yapılması gereken yapısal reformlar için önerilerin yer aldığı bölüm ile tamamlanıyor. (Aslında Güney Kore’nin 1980’de kişi başı gelirinin 1.711 dolar’dan 2016 senesinde 27.535 dolar’a çıkmış olması kısa sürede doğru atılımlar ile ne kadar büyük farklar yaratılabileceğinin bir kanıtıdır.)

Kitap içerisinde ayrıca bulunan sosyolojik gözlemler de bir o kadar enteresan, esnaf burjuvazisi tanımı, esnafın iktidara gelişi, öğrencilerin bölüm yoğunlaşmasına baktığımız zaman genelde o dönemde en çok para getiren bölümlere ilgi duymaları – Türkiye’de evliliklerin yarıya yakınının aile ve akraba çevresinden olması – Türkiye’de ki çocukların ders çalışma saatlerinin OECD ülkelerinin çok üzerinde olmasına rağmen alınan sonuçların OECD ortalamasının altında olması (verimsiz çalışma) – sadece öğrencilerin değil öğretmenlerin de eğitimine çaba sarf edilmesi gerekliliği, Hollanda Sendromu, Ahbap-Çavuş Kapitalizm’i vb. bir çok enteresan konu da kitap içerisinde yer alıyor.

Ben açıkçası kitabın dilini anlatım bakımından nefis akıcı ve hiç ekonomi bilmeyen bir kişinin bile rahatlıkla anlayabileceği seviyede yazılmasından dolayı çok beğendim. Kolay ve anlaşılır tablolar ile her konuyu destekleyerek anlatması, direkt olarak rakamlar üzerinden yorum yapması sebebiyle ben kitabı beğendim, sizlere de okumanızı öneririm.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s