“Muazzam hiçbir şey, lanetini yanında getirmeden ölümlülerin hayatına girmez.” – Sofokles
2016 senesinde Futurist Gerd Leonhard tarafından yazılmış ve Siyah Kitap tarafından yayınlanan “Teknolojiye Karşı İnsanlık” dijitalleşmenin ve yenilikçi teknolojilerinin üzerine yazılmış bir manifesto kitabıdır.
Kitap üssel hızla ilerleyen bu dünyada hızla artan dijitalleşmenin yan etkilerini, toplumsal etkilerini, bireyleri ve toplumları nasıl değiştirdiğini ve bu konuda ne yapılması gerektiği konusunda fikirler sunan incelemeler içeriyor.
Günümüzde artık makineler düşünebiliyor, sezinleyebiliyor, işleri otomatik olarak halledebiliyor, toplumları dönüştürüyor, sanallaştırıyor ve gitgide artan bir hızla akıllanıyor. Bu hızlı değişim çağında bizler insanlığımızı ne kadar koruyabiliyoruz.
Aşağıdaki bazı sorulara bu kitap güzel fikirler ile cevaplar aramaya çalışmış,
- Neden sosyal medya hesapları bu kadar önemli hale geldi ?
- Neden dijital kimliklerimize bu kadar yatırım yaparken gerçek kimliklerimize bu kadar özen göstermiyoruz ?
- Teknolojinin amacı insanlığın eseni midir yoksa sadece gelişim midir ?
- Dünyada bir dijital etik kodu var mıdır ?
- Bu kadar vasıfsız insan artışı doğru mudur ?
- İnsanları gittikçe ikame edilebilir hale mi getiriyoruz ?
- İnsanlar yerine ekranlarla, makinelerle mi ilişki kuruyoruz ?
- Gelecekte etiği olmayan bir teknoloji ile mutlu olacak mıyız ?
- Sadece gelişmek adına ikame ettiğimiz insan-makine bizleri gerçekten mutlu edecek midir ?
Kitabın bir bölümünde GGG (Gerçek Gelişim Göstergesi) adı verilen bir başarı ölçme yolu bulunuyor. GGG içerisinde sadece ekonomik değerler (GSYİH) değil işsizlik maliyeti, kirlilik maliyeti, iklim değişikliği gibi konular da bulunuyor. 1968’de ABD senatörü Robert kennedy daha o zamanlardan GSYİH’yi hatalı yönlendiren bir ölçüt addediyor, “yaşamı değerli kılan şeyler haricinde her şeyi ölçüyor” diyordu.
Dijital obezite bence bugün için bile önemli bir problem. iPhone’un ekran süresi uygulaması bile bu ekranlara ne kadar bağımlı olduğumuzu gözler önüne sürmek için yeterli bir uygulama. Bu dijital mecraları gerçek ihtiyaçlarımız için mi kullanıyoruz yoksa bazı ihtiyaçlarımızı gideremediğimiz için mi bunları kullanıyoruz ?
Kitaptan altını çizdiğim bazı cümleler,
- Uzun Ömürlülüğü A.Ş. adındaki Kaliforniya şirketinin yönetim kurulu üyesi Peter Diamandis, sık sık insan ömrünün uzamsaının 3,5 trilyon dolar değerinde bir küresel pazar yaratacağı iddiasında. Bu karşı konulmaz yeni sınırlar, insanlığın geleceği gibi küçük kaygılara muhtemelen üstün gelecek.
- İflas etmen nasıl oldu ? Önce yavaş yavaş – sonra birdenbire!
- “Dijital obeziteyi şu şekilde tanımlıyorum: sağlık, esenlik, mutluluk ve yaşam genelinde olumsuz etkiler yaratacağı kesin miktarda veri, malumat, medya ve genel dijital bağlantı biriktirmeye yol açan zihinsel ve teknolojik durum.”
- Artık yeni lüks hiç şüphesiz çevrimdışı olmak.
Kitap bence ufuk açan bir gelecek ve dijitalleşme inceleme kitabı, özellikle dijital obezite ve gelecek üzerine düşündüren bölümlere sahip bu kitabı bence mutlaka okumalısınız.