Kategoriler
Kitaplar

Performansın Sınırlarında (Mark Jenkins – Ken Pasternak – Richard West)

Bu hafta Marka Yayınları tarafından çıkartılmış 2017 yılında Mark Jenkins – Ken Pasternak – Richard West tarafından yazılmış Performansın Sınırları adlı kitabı okudum.

Kitap dünyanın en stresli yarışlarından olan F1 yarışlarından yöneticilik derslerini anlatan bir kitaptır. Bu kitabı okumadan evvel F1 yarışlarının bu kadar rekabetçi ve limitleri sonuna kadar zorlayan baskıcı ve stres dolu bir yarış türü olduğunu bilmiyordum. F1 dünyasında senede birbirinden farklı lokasyonlarda ve iki hafta fark ile 21 yarış yapılmaktadır.

Bu yarış takvimine uyabilmek için F1 takımlarının her yarıştan sonra bir sonraki lokasyon için tüm kurulumlarını toplayıp, paketleyip, taşıyıp bir sonraki lokasyona iki hafta içerisinde sorunsuz bir şekilde kurmaları gerekiyor. (Hatta yarış sırasında bu toparlanma işlemi başlamaktadır.) Tüm bunları yaparken ekibin ayrıca pit-stop gibi hayati öneme sahip, araçların lastiklerinin değiştirildiği mola süresinde de milisaniyeler ile ölçülen zaman dilimlerinde git gide daha fazla rekabetçi olmaları, en güçlü motoru üretmeleri ve en iyi şasiyi de üretmeleri gerekmektedir.

Sektörün bu rekabetçi ve hızlı yapısı sebebiyle aşağıdaki özelliklere sahip olmayan kişilerin bu sektörde iyi bir lider olamayacağını belirtmektedir.

  • Tutku ve dürtü
  • Odak ve rekabet
  • Girişimci zihin yapısı
  • Detaylara dikkat etmek

Kitapta liderlik için birden fazla ders verilen bölüm bulunmaktadır ancak kısaca bazı dersleri özetleyecek olursak,

  • Odaklanın
  • Açık ve sürekli bir iletişim sağlayın
  • Sorunu izole edin, kişiyi değil
  • Elde edebileceklerini konusunda gerçekçi olun
  • Hızlı karar verin ve sonuçlarından ders çıkarın
  • Her şeyi ölçün

(Bence bu maddeler tüm sektörlerdeki liderler için geçerli bir listedir. Ancak yapısı gereği rekabetçi olmayan yapılarda bu maddelerin bir kısmı ihmal edilmektedir.)

Kitapta pit-stop’un mükemmelleştirilmesi için yapılan çabaları gözlemlediğinizde gerçekten hayran kalıyorsunuz. Mesela arabanın lastiğini çıkartmak için tek bir somun kullanan pit-stop ekibi, biraz daha zamandan kazanmak adına ve hataları sıfırlamak adına bu somunu çıkartan el tabancasını özel bir şekilde programlamıştır. Mesela bir sefer lastik çıkartması için tuşa basıldıysa ikinci sefer basıldığında otomatik olarak ters yönde dönecek şekilde programlanmıştır. Veya pit-stop’ta her işlemin tamamlandığını el ile işaret etmek yerine işlemini bitiren personel elindeki tabancada bir tuşa basarak işlemin tamamlandığı sinyalini pit-stop müdürüne iletir.

Kitaptan altını çizdiğim bazı cümleler,

  • Şunu söyleyebilirim ki on kişiden sekizi inovatif bir fikri çöpe atar.
  • (Liderler için) Korumak aynı zamanda insanların dışarıdan gelecek müdahalelele dikkatleri dağılmadan gelişime odaklanabilecekleri ve üretim yapabilecekleri bir alan yaratmak anlamına da geliyor.
  • Bir lider ancak kendisini çevreleyen takımı kadar iyi olabilir.
  • Pit ekibine girecek kişiler, sezon içinde yapılan bin beş yüz ila iki bin alıştırmadaki performanslara göre belirlenir.
  • En tepedeki kişilerin nasıl bir tutum ve kültürde yürütüleceğine karar vermekle kalmaz, diğer herkese de bu konuda örnek olur.

Bu arada Pit-Stop dünya rekoru RedBull Racing ekibinin 2013 Birleşik Devletler Grand Prix’sinde elde ettiği 1.92 saniyelik değişimdir. (Aklınızda canlanması için youtube videosu : https://www.youtube.com/watch?v=WEixlR2pAcc )

Kitap hem bu rekabetçi yarışların doğasını bana tanıttığı için hem de liderlik konusundaki nefis önerileri ile keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Ben bu kitabı okumanızı sizlere öneririm.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s