Kategoriler
Kitaplar

Küçük Ülkenin Büyük Hayalcileri (Avi Jorisch)

2018 yılında Avi Jorisch tarafından yazılan Koton Kitap tarafından yayınlanan “Küçük Ülkenin Büyük Hayalcileri” İsrail devletinin bulmuş olduğu 50 civarında buluşu anlatan bir araştırma kitabıdır. (Kitap 10-15 kadar inovasyonu gelişim sürecinden ürün/uygulama aşamasına kadar olan detayları ile aktarmaktadır.)

Kitapta yer alan buluşlar engellilerin yürümesine yardımcı olacak bir aparat, çok eski dönemlerden kalma bitkilerin tekrar hayata döndürülme projesi, moto-ambulans sisteminin geliştirilmesi gibi bir çok farklı alanlardandır.

Kitaptan hoşuma giden bir inovasyon Shlomo Navarro tarafından geliştirilen Tahıl Kozası fikridir. Eski zamanlarda mahsülü böceklere karşı korumak için gerekli ekipman bulunmamaktaydı. Acil bir önlem alınmazsa üretilen tüm mahsül böceklere yem olacak ve toplum bir açlık ile karşı karşıya kalacaktı. O zamanlar tek alternatif çok kuvvetli kimyasallar kullanarak böcekler ile savaşmaktı. Ancak böcekler giderek her kimyasala direnç gösterdiğinden bu kimyasallarda bir süre sonra yetersiz kalmaktaydı, ayrıca bu kimyasallar mahsül üzerinde de oldukça sağlıksız etki yapmaktaydı. Saklama için daha iyi bir çözümün olması gerektiğini düşünen Shlomo oldukça pratik bir çözüm geliştirmiştir. Hava almayan saklama kozası geliştiren Shlomo, bu şekilde mahsül içerisinde havasız kalan böcekleri öldürmekte ve mahsülü korumaktadır. Daha sonrasında mahsül bir elekten geçirilerek kolay bir şekilde böceklerden arınmaktadır. Bu bölüm bize bazen müthiş çözümlerin çok basit fikirler ile ortaya çıkabileceğini anlatması yönünden güzel bir örnektir.

Kitabın bir başka bölümünde bugün oldukça popüler olan Check Point yazılımının nasıl ortaya çıktığınının hikayesi anlatılmaktadır. İnternet ortaya çıktığı zaman, tabii ki de güvenlik sorunlarının ortaya çıkması çok fazla zaman almamıştı. Orduda görev yaparken ileride bunun çok daha büyük bir problem olacağını gören Check Point ekibi bu konuda bilgilenmek için tüm birikimlerinin yarısını bu konu ile ilgili olan bir seminere harcarlar. Seminerde gördükleri karşısında çok etkilenen ekip hemen döndüklerinde bu proje üzerinde sıfırdan çalışmaya başlarlar. Tüm kodu baştan yazarak bugün iki milyar dolardan fazla cirosu olan Check Point’i ortaya çıkartırlar. Bu bölüm bana ortaya bir buluş çıktığı zaman (özellikle internet gibi devasa değişimler yaratan buluşlar) yan ürünlerinin ne olacağına dair düşünmemiz gerektiğini hatırlattı. Her yeni inovasyon yanında yeni iş alanlarını tetiklemektedir ve girişimci olmak isteyenler için sayısız yeni fırsat yaratmaktadır. (AirBnb listeleme araçları, Instagram reklam yardımcıları vb. bunlara birer örnektir.)

Kitap hızlı okunuyor, inovasyon konularına ilgi duyanlar okuyabilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s