“Çünkü hiç kimse, başkaları uğruna sınırlarını feda ederek, sağlıklı ve kalitesi yüksek bir yaşam satın alamaz.”
2019 senesinde Destek Yayınları tarafından yayınlanan Müthiş Psikoloji kitabını bu hafta okudum. (Kitap için bir yazar ismi verilmemiş olması biraz enteresan bir durum olmakla beraber) Kitap hayır diyebilmek ve sınırları çizmek konusu üzerine oldukça hızlı okunan keyifli bir kitap.
Günlük hayatınızda hayır diyemediğiniz oluyor mu ?
İstemediğiniz şeyleri yapmak zorunda kalıyor musunuz ?
Bu yapmak istemediğiniz şeylerin ne kadarı zorunlu ne kadarı sizler sınırı belirlemediğinizden dolayı gerçekleşiyor ?
Hepimiz hayatımızda istemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kalıyoruz. Yapmak zorunda olduğumuz şeyler gerçekten bazen zorunluluktan ancak bazen de sadece gerekli duruşu sergileyemememizden, sadece bir hayır cevabı veremediğimizden veya kendi önceliğimizi iyi anlatamayışımızdan kaynaklanır. Kaç defa kendinizi “keşke baştan hayır deseydim şimdi iki yapmam gereken konuyuda berbat ettim.” diye düşünürken buldunuz ?
Hayatımızda, özel alanımıza girmek isteyen, kendi üzerindeki vazifeyi bizlere aktarmak isteyen yüzlerce kişi bulunmaktadır. Bizler bazen yumuşak yüzlülüğümüzden bazen de sosyal korkularımızdan dolayı bu talepleri geri çevirememekteyiz. Ancak hepimiz mahremiyet ve kişisel alan konularda oldukça net olmalıyız. Bu konularda net olmadığımız zaman hem kendimizi negatif etkilemekteyiz, hem de istemsiz yapılan her işte olduğu gibi söz verdiğimiz kişileri hayal kırıklığına uğratmaktayız.
Müthiş Psikoloji kitabı bu konu üzerinde oldukça pratik bilgiler vermektedir.
Kişisel olarak bunu işimde çok fazla kez deneyimledim, özellikle sırf kırmamak veya hayır cevabı vermemek adına üzerime aldığım işleri tamamlayamadığım zaman, hem elimdeki işleri bitirememiş hemde söz vermiş olduğum kişiyi hayal kırıklığına uğratmış olmaktan dolayı oldukça canım sıkılmıştı. Bugün artık yapabileceğim ve yapamayacağım şeyler konusunda çok daha net olmanın her türlü çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum ve elimden geldiğinde uygulamaya çalışıyorum.
Kitaptan altını çizdiğim bazı cümleler,
- Duygular bir neden değil, bir sonuçtur.
- Kendinizi başka birisinin düşüncelerine göre incelemeye çalışırsanız hep ikinci el bir insan olarak kalırsınız.
- İnsan hayatta kendine verdiği değer kadar mutludur.
- Kim bilir belki de yapmak zorunda kaldığınız seçimlerinizle barışmayı öğrettiniz kendinize.
- İnandığınız şeyler istediğiniz şeyler olmayabilir.
- Çünkü hiç kimse, başkaları uğruna sınırlarını feda ederek, sağlıklı ve kalitesi yüksek bir yaşam satın alamaz.
- Sınırlarınızı zorlamadan potansiyelinizi görmeniz imkansızdır.
- Hayır diyemediğiniz şeyler sizi hapseder.
Kitap bence biraz olsun kişinin kendi davranışlarını düşünmesi/analiz etmesi için bir fırsat ve okunmasında büyük fayda olduğunu düşünüyorum.