Herkese merhaba, bu yazı içerisinde Dünya Ekonomi Forumu tarafından Ocak 2020’de yayınlanmış “Yarının/Geleceğin İşleri” raporunun öne çıkan maddelerini özetlemeye çalışacağım.
Raporun öncelikle linkini sizler ile paylaşmak istiyorum. http://www3.weforum.org/docs/WEF_Jobs_of_Tomorrow_2020.pdf
Geleceğin işlerinde hem dijital hem insani faktörler mesleklerin gelişmesinde önemli rol oynayacaklar. Yeni teknolojiye adapte olmak kadar, insanlar ile iletişim içerisinde olmanın önemi azalmayacak.
Çok fazla sayıda olup en hızlı şekilde talebin arttığı işler Yapay Zeka Sorumlusu, Medikal Transkripsiyonist (Medical Transcripstionist), Veri Bilimciliği, Müşteri Başarı Uzmanları ve Full Stack Engineering.
Daha az sayıda fırsatı olup talebin hızlı arttığı işler, Biyogaz depolama sistem teknisyenleri, Sosyal medya asistanları, Rüzgar türbini servis teknisyenleri, Yeşil pazarlamacılar ve Growth Hacker’lar.
Rapor içerisinde genelde iş piyasasının yaratılan yeni işler üzerinden değerlendirilmesinin pazar dinamiğini anlamaya tek başına yetmediğini, iş piyasası dinamiğine iş değişikliği veya çalışan kaybı gibi farklı pencerelerden de bakılması gerekliliği anlatılıyor.
Mesela örnek olarak 1977 – 2005 yılları arasında Amerika’da yeni yaratılan iş olanakları piyasanın %18’ini oluşturmaktaydı. Buna rağmen (raporlanmayan) %16 civarında iş kapanan şirketler veya kötü giden sektörler sonucu yok oldu. Bu sonuç, toplamda ancak %2’lik net bir büyümeye sebep olmuştur. Ancak pazara esas dinamizmi katan yıllık %34 iş değiştirme oranı olmuştur.
2014 – 2019 seneleri arasında belirli profesyonel kümeler için fırsatların haritası
2020 – 2022 dönemi içerisinde 6.1 milyon yeni iş yaratılacağını öngörüyor. Bu dönem içerisinde satış, pazarlama, içerikten bile daha fazla yükselişe geçen küme Bakım Ekonomisi olacak. Yeni açılan işlerden %37’si bakım ekonomisi ile ilgili olacak.
Yeşil ekonomi ile ilgili işler hala daha göreli olarak az olacak ve yaklaşık toplam yeni işlerin %1.7’sine denk gelen 117.200 civarında yeni iş fırsatı yaratacak. Ancak bu alanın ileride hızlanması bekleniyor.
Yeni nesil işlerde Tech Baseline ve Tech Distruptive knowledge ayrımı var. Tech Baseline web tasarım, online pazarlama, sosyal medya gibi konularda birikimi işaret ederken , Tech Distruptive yetenek seti iş modellerini değiştirecek tasarım ve kullanım teknolojilerinin geliştirilmesini kapsıyor.
Bu arada LinkedIn https://business.linkedin.com/talent-solutions/emerging-jobs-report#select-country/two-zero-two-zero adresi üzerinden bazı ülkeler için yükselişte olan meslekleri paylaşıyor. (Maalesef liste içerisinde Türkiye yok ancak geleceğin mesleklerini anlamak için başka ülkeler bir fikir verebilir.)
One reply on “Jobs of Tomorrow Raporu”
[…] Bugün biraz daha araştırma yaptığımız zaman yazılım, sağlık ve yenilenebilir enerji işlerinin önümüzdeki 10-15 yılda hızlanacağını görebiliyoruz. Mesela, daha önce paylaşmış olduğum Dünya Ekonomi Forum’u tarafından yayınlanan geleceğin meslekleri 2020 raporu özetinde aşağıdaki bulguları paylaşmıştım. (https://ajimisel.wordpress.com/2020/04/23/jobs-of-tomorrow-raporu/) […]