Kategoriler
Kitaplar

Michelangelo (A. Karpovic Civelegov)

Etkin yayınevi tarafından 2011 yılında yayınlanan Michelangelo, Aleksey Karpoviç Civelegov tarafından yazılmış, Michalangelo’nun 89 yıllık hayatındaki önemli noktaları anlatan bir biyografi kitabıdır.

Michelangelo, rönesans döneminin önemli heykeltıraş, ressam ve mimarlarındandır. 1475 yılında doğan Michalengelo, çalışması amacıyla yayına verildiği Domenico Ghirlandaio sayesinde bilim ve sanat konusunda oldukça önemli bir isim olan Medici ailesinden Lorenzo ile tanışır. Edebiyat, bilim ve felsefe dünyasının önemli isimlerinin olduğu bir çevrede büyüyen Michelangelo duyduğu her şeyi alıp, öğrenip, yorumlayarak sanatsal birikimini geliştirir.

Genç yaşta önemli bir sanatsal bakış açısı ortaya koyan Michalengelo, 26 yaşındayken önemli eserlerinden bir tanesi olan Davut heykelini yapar, daha sonrasında 1520 yılında Sistine Şapelin tavanı yapılması görevi kendisine verilir.

Hayatı boyunca Aziz Petrus Bazilikası, Pieta, Adem’in Yaratılışı, Bacchus gibi onlarca muhteşem eseri arkasında bırakan Michalengelo 89 yaşında gözlerini 1564 yılında hayata gözlerini kapar. (Sanatçının tüm eserlerini https://tr.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_eserleri_listesi adresinde bulabilirsiniz.)

Michalengelo’nun hayatından benim çıkarmış olduğum bir kaç enteresan noktayı sizler ile aşağıda paylaşmak istiyorum.

  • Michalengelo, insan vücudunun tam olarak anlayabilmek için anatomi incelemesi yapmasının zorunlu olduğunu anlar. Bu çok önemli bir noktadır. Bugün meslek sahibi kişilerin ne yaptıklarını tam olarak bilebilmesi için sahip oldukları “ürünün” anatomisini çıkartmaları çok önemlidir.
  • Babası heykeltıraşa “tutumlu olmak iyi bir özelliktir ancak bir fakirin hayatını yaşamaktan kaçın” öğüdünü veriyor. Sanatçı ne kadar zengin olursa olsun hayatı boyunca maddi olarak “kısıtlı” bir hayat sürmüştür. Sağlıksız besinler tüketmiş ve kendisine iyi bakmamıştır.
  • Michelangelo, Leonardo Da Vinci ile her zaman bir rekabet halinde olmuştur. Bu rekabetçi özellik Michael Jordan belgeselinde de öne çıkan bir temadır. Yetenekli insanlar kendi kendilerine bir rekabet motivasyonu yaratmayı becerirler.
  • Kıyamet günü tablosu bittiği zaman 67, Aziz Petrus Bazilikasının mimarlığını kabul ettiğinde 70 yaşındaydı. Üretken kişiler ömürlerinin sonuna kadar eser vermeye devam ederler.
  • Michelangelo Papa’ya yapacağı anıtmezar için mermer toplamaya gittiği Carrara’da sekiz ay kalır. Denize yakın dağlarda geçen sekiz ay süresince sanatçının sanatsal düşünceleri pekişir. (Yaratıcı esin distraksiyonların az olduğu yerlerde pekişir.)

Bu sefer altını çizdiğim cümleler yerine Michalengelo’nun bir kaç eserini aşağıda sizler ile paylaşıyorum.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Michelangelo
Michelangelo, Sistine Şapeli Tavanına Gizli Mesajlar mı Sakladı ...
Michelangelo Artworks & Famous Art | TheArtStory
Michelangelo - Wikipedia

Rönesans döneminin önemli isimlerinden bir tanesi olan Michalengelo’yu tanımak adına bu keyifli kitabı sizlere öneririm.

Yorum bırakın