Kategoriler
Yazılar İş Dünyası

Bir LEGO setinin yapım aşaması bize hayat ile ilgili neler anlatır ?

Bu hafta yaklaşık 12 saat harcayarak, , 2.573 parça içeren 42110 – LEGO Land Rover Defender setini yaptım. Uzun zamandır kendime bir LEGO seti almadığımı fark ederek geçen aylarda bu seti sipariş vermiştim ve bu seti yapmaya ancak bu hafta başlayabildim.

Bu kadar çok parçadan oluşan bir seti yaparken insanın düşünmeye bol bol vakti oluyor. 🙂

Yapım aşamasında aslında bu seti yapma sürecinin, hayat ve hatta iş hayatı ile ilgili enteresan benzerlikler ve püf noktalarını taşıdığını fark ettim.

Bu yazımda sizlerle bu gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

1 – İyi bir planınız yoksa asla muhteşem bir sonuç elde edemezsiniz.

Evet, böyle bir seti şans eseri asla inşa edemezsiniz. Mümkün değil. Bu kişilerin hem hayatları hem de iş hayatlarında mutlaka dikkat etmesi gereken bir konudur. Asla ve asla iyi bir planınız olmadan istediğiniz muhteşem sonuçlar alamazsınız. Öncelikli olarak ulaşmak istediğiniz hedefi net bir şekilde çizmelisiniz ve bu hedefe ulaşmak için gerekli adımları detaylı bir plan dahilinde uygulamak zorundasınız. 

Hayatta görmüş olduğunuz muhteşem sonuçlar, büyük bir çabanın, planlamanın ve uygulamanın eseridir. (Bu fotoğraftaki seti herhangi bir planınız olmadan yapmaya çalıştığınızı bir düşünün!)

2- Bazı hatalar size fazlasıyla vakit kaybettirir.

700’lü adımların bir yerinde arabanın farlarının tam oturmadığını fark ettim. Yaklaşık 20 dakika inceledikten sonra sorunun kaynağının 30 hamle önce bir ufak parçayı düzgünce yerleştirmemiş olmam olduğunu anladım. Oturup 50’ye yakın parçayı söküp o gerekli değişikliği yapıp tekrardan bu adıma gelmem bana yarım saate mal oldu.

Hayatta aynı şekildedir,

yolculuğunuzda yapacağınız ufak bazı dikkatsizlikler size gelecek senelerinize mal olabilir.

Hatalı bir iş değişikliği veya kariyer seçimi, kariyerin başında tecrübe yerine parayı tercih etmek, sırf dikkatsizlikten veya tembellikten dolayı bir kişiyi zor durumda bırakmak, temeli hazırlamadan üst pozisyonlara geçmek bu tip hatalara örnek olabilir.

3- Sadece ne yaptığınıza değil nasıl yaptığınıza da iyi bakın.

Setin ilk 3 paketini yapmaya başlamadan önce çok ciddi bir şekilde parçaları sınıflandırmış ve ayırmıştım. Renk, boyut ve türüne göre ayırdığım bu parçalar bana seti yaparken parça bulmakta çok ciddi bir hız sağladı. Başlangıçta belki kaybetmiş olduğum 10-15 dakika, bana seti yaparken toplamda minimum 1 saat zaman kazandırdı. 4. paketi yaparken ise sabrım biraz tükenmişti ve çok fazla sınıflamadan seti yapmaya başladım ve tabii ki sürekli olarak parça aramak zorunda kaldığımdan, her 10 dakikada bir keşke şu parçaları baştan ayırsaydım dedim.

Hayatta da aynı şekilde,

sürekli aynı konudan dolayı vakit kaybediyorsanız belki de sahip olduklarınızı kötü bir şekilde sınıflamamışsınızdır.

İyi sınıflandırılmayan dosyalar, sürekli unutulan şifreler, kaybolan anahtarlar/evraklar, sık kullandığınız ancak sürekli olarak yerini aradığınız bir telefon uygulaması belki de planlama sisteminizi değiştirmeniz gerektiğini anlatıyordur.

4- Hatalarda ısrar etmeyin.

Setin bir bölümünde, tekerleklerden bir tanesi, çok fazla zorlamama rağmen yerine tam oturmuyordu. Biraz fazla zorladıktan sonra tüm set bir anda kilitlendi ve tekerlekler dönmez hale geldi. En küçük yerine küçük boy tekerlek kullandığımı fark ettiğimde ise kendime hata üzerinde ısrar etmemden dolayı kızdım. Araya zorlayarak yerleştirmeye çalıştığım tekeri çok daha fazla çaba harcayarak sökmem gerekti. Hatta sökme işlemi sırasında bir ara setin bazı parçalarının kırılacağını sandım.

Buradan çıkartılacak ders hayatta

bir hata üzerinde fazla ısrar etmeyin.

Eğer sürekli olarak aynı çözümü sadece daha fazla zorlayarak deniyorsanız kendinizi bir adım geriye çekip gerçekten çözümünüzün doğru olup olmadığını sorgulayın. Belki de sadece çok ufak bir detayı gözünüzden kaçırıyorsunuzdur.

5- Geçmişte yaptıklarınızın görüşünüzü engellemesine izin vermeyin.

Yapmış olduğum set gitgide daha fazla büyümeye başladığı zaman çalışma masamda kapladığı yer de artmıştı ve setin arkasındaki parçaları göremez hale gelmiştim. Fotoğrafta dikkat ederseniz sağ taraftaki parçaların neredeyse büyük bir kısmı bu çalışma açısından görünmüyor ki en fazla kullanılan parçaları sete en yakın şekilde yerleştirdiğim için en çok kullandığım çözümler aslında bir anda ortadan kaybolmuş oldu.

Bu aslında geçmişin gözümüzün önüne bir set çektiği zamanlara iyi birer örnektir.

Bakış açınızı her zaman işin başlangıcındaki kadar açık ve net bir şekilde tutmanız önemlidir.

Geçmişte yapmış olduğunuz eserlerin bazı çözümleri kapatmasına izin vermemeniz gerekiyor.

6- Her parçanın kendi görevi vardır ve hepsi resmin bütününde önemlidir.

Bu fotoğraftaki sette hangi parçanın önemsiz olduğunu söyleyebilir misiniz ?

Yapım aşamasında bulma süremin 10 saniyeyi geçtiği her parça için sürekli olarak kendi kendime “umarım bu parça eksik değildir” diyordum. Tek bir eksik parçanın tüm inşa sürecini sekteye uğratacağını, bir eksik ufak parçanın setin tamamının sağlamlığını etkileyeceğini zihnimde canlandırıyordum.

Hayatta tüm yaşamış olduklarınızın ve başımıza gelenlerin bir sebebi vardır.

Geçmişte ve anda yaşanan hiç bir şey önemsiz değildir, her bir deneyimin kendi işlevi vardır.

Önemsiz diye temele eklemediğimiz bir kaç parça çatının sağlam olmamasına sebep olur. Bu sebeple hayatta karşımıza çıkan tüm olaylarda, hayatımıza dahil etmeyi düşündüğümüz her şeyi aynı dikkat ile incelememiz gerekmektedir.

7- İçinize sinmeyen hiçbir şeyi yapmayın veya tekrar tekrar kontrol edin.

Bir kaç sefer tam olarak oturmayan parçaların olduğu yerlerde seti neden böyle tasarladıklarını düşündüm. Rehber kitapçığa baktığım zaman bir hata olmadığını gözlemlediğimden sette ufak tefek tasarım hataları olduğunu düşünmüştüm. Ancak içime bu şekilde devam etmek çok fazla sinmiyordu. Tabii ki de 5-10 adım sonra dikkatimden kaçan ufak bir parçayı, veya bir yer değiştirmeyi atladığımı fark ediyordum.

Bu aslında hayatta da böyledir, içimize sinmeyen bazı durumlar ile karşılaşırız ancak o anda bize zarar vermediği için bazen devam ederiz. Ancak bu tür hamleler daha sonra bize mutlaka bir şekilde geri döner.

İçinize sinmeyen bir durum olduğu zaman mutlaka ama mutlaka durumu kontrol edin, belki de görmediğiniz, atladığınız veya değiştirebileceğiniz bir şey vardır.

8- Parça eksik !

Bir parçayı arayıp 10 saniye içerisinde bulamadığım zaman sürekli olarak aynı bahaneyi üretiyordum. Eksik parça olduğunu ve burada tıkandığımı, artık ilerleyemeyeceğimi düşünüyordum. Halbuki istisnasız her seferinde eksik parça yaklaşık 5 saniye sonra gözüme ilişiyordu.

Bu bence hayatta biraz çözüm aradığımızda kolayca yılmamamız gerektiğine güzel bir örnek.

O anda karşılaştığınız sorunun çözümü tam gözünüzün önünde olmayabilir, hatta gördüğünüz çözümler içerisinde de olmayabilir. Ancak mutlaka bir yerdedir, aramaya devam edin.

9- Her büyük şey küçük bir adım ile başlar

Evet bu dev 2.573 parçalık arabanın başlangıcı bu fotoğrafta görmüş olduğunuz minik bölüm ile başladı. Bundan yaklaşık 800 adım, uymayan veya eksik yerleştirilen onlarca parça, bir çok defa tekrarladığım söküp takmalardan sonra set tamamlandı. Yaşamda aynı şekilde ufak ufak birbirinden bağımsız gibi gözüken parçalardan oluşur ancak hepsi bir araya geldiği zaman muhteşem sonuçlar ortaya çıkar.

Önemli olan ufak bile olsa o ilk başlangıcı yapabilmektir.

10- Sonuçtan değil süreçten keyif alın

İlk fotoğrafta gördüğünüz hali mi yoksa yapım aşamasındaki bu fotoğraftaki hali mi çok daha keyifliydi derseniz hiç düşünmeden bu yukarıdaki fotoğraf derim. Motordaki ufak detaylar, koltukları oturttuktan sonra biraz netleşmeye başlayan görünüş, koltukların altında yer alan aksamı yerleştirmek o kadar keyif verdi ki, kesinlikle süreç sonuçtan daha keyifliydi diyebilirim.

Hayatı da aynı şekilde yaşamalıyız, sonunda ortaya çıkardığımız eserden gururlanmak kadar, süreçten keyif almakta bir o kadar önemlidir. Çünkü sizde kalan, sonuç olduğu kadar süreçte yaşadıklarınız ve öğrendikleriniz olacaktır.

***
Evet bir setin ardından bende bu düşünceler kaldı. Tüm bunların üzerinde düşünmeye değer konular olduğuna inanıyorum.

Benim favorilerim 2,4 ve 8 numaralı maddeler oldu. Sizler ne dersiniz ?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s